Jak rozmieszczać produkty spożywcze w chłodziarce, aby najdłużej zachowały świeżość?

Zmrożone masło oraz warzywa, nazbyt szybko popsuta szynka - takich przygód możemy uniknąć. Wystarczy opracować należyte położenie produktów w schładzarce. Słuszny układ towarów zgodny z zasadami to najlepsze podejście. Dzięki niemu zapewnimy wyrobom świeżość i smak przez dłuższy okres, a równocześnie unikniemy marnowania jedzenia spowodowanego niewłaściwym przechowywaniem.


W odpowiednio zagospodarowanej lodówce panuje określona hierarchia. Jest tak, bowiem wewnątrz chłodziarki najczęściej zachodzą pewne różnice temperatur.

Przypadł Ci do gustu ten artykuł? Zatem z pewnością masz ochotę przeczytać coś jeszcze. Jeżeli tak, to kliknij w ten link i kliknij po źródło (https://www.artimbo.pl/projektujemy-drewniane-zadaszenie-tarasu-krok-po-kroku,ap14.html). Przyjemnego czytania!

Najwyższa półeczka jest najcieplejszym miejscem, w związku z tym powinna zostać zarezerwowana dla wyrobów o długiej trwałości, np. żywności przechowywanej w słoikach. Na górze lodówki dobrze jest umieścić dżemy czy jarzyny zamknięte w szczelnych opakowaniach. Przestrzeń na górnych półkach nadaje się również znakomicie do składowania ciast takich, jak choćby serniki, które wymagają chłodzenia, jednakże nie bardzo niskich temperatur.
Urządzenia chłodnicze
Admin: Emilian Robert Vicol
Podpatrzone na: http://www.flickr.com


Niżej, na środkowych półkach możemy składować żywność o mniejszej trwałości. To doskonałe miejsce na potrawy, które planujemy odgrzać w najbliższej przyszłości. Można umieścić tu również artykuły takie jak nabiał (mleko), które wymagają składowania w temperaturze mniejszej niż 5°C. Najzimniejsze miejsce, to znaczy najniższe półeczki, winniśmy przeznaczyć na jedzenie, które psuje się najprędzej. Tu warto umieścić ryby, mięso i wędliny, a również pokrojone owoce bądź warzywa jak też artykuły w otwartych już opakowaniach. Świetnym pomysłem jest także rozmieszczenie tutaj rzeczy, po jakie sięgamy najczęściej. Dzięki temu, że znajdować się będą w bez trudu przystępnym miejscu, zredukujemy czas, w jakim będą otwierane drzwi lodówki. Będzie to korzystnie wpływało na kondycję naszej schładzarki. Jeśli jednakże schładzarka ulegnie awarii, wystarczy wystukać w przeglądarkę hasło: naprawa urządzeń chłodniczych Warszawa. Dodatkowe informacje o serwisie chłodziarek.


Przegródki i szuflady znajdujące się na samym spodzie schładzarki określone są na świeże warzywa, takie jak sałata oraz przykładowo owoce cytrusowe. Nowoczesne modele lodówek mogą dysponować odrębną regulacją temperatury w półeczkach. Dobierana niezależnie od reszty schładzarki temperatura pozwala najlepiej dopasować warunki w komorach do artykułów w nich przechowywanych. Możemy dzięki temu na przykład szybko schłodzić napoje, czy wino.
2021-12-23 07:38
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.