Wino to jeden z najbardziej cenionych trunków. O smaku, kolorze, aromacie wina decydują przede wszystkim zastosowane do jego produkcji gatunki winorośli. Do produkowania wina wykorzystuje się wyjątkowo chętnie winogrona zebrane z wyjątkowo szlachetnego szczepu, jakim jest cabernet sauvignon. Winogrona pozyskane z tego szczepu mają piękną, czerwoną barwę. Z Cabernet sauvignon robi się największą ilość wina wysokiej jakości.
Admin: Pipers Brook Vineyard Media
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Szczep ten spotkać można w wielu państwach, poza Europą uprawiany jest między innymi w Maroku, Libanie oraz Nowej Zelandii. W każdym z tych państw powstają wina o różnorodnym smaku, wszystkie jednak mają duże ilości garbników i tanin. Wiele z tych win jest długo leżakowanych w wykonanych z drewna dębowego beczkach, co bardzo wpływa na ich jakość. Cabernet sauvignon jest jednym z głównych szczepów winorośli uprawianych w Bordeaux oraz jego okolicach -
zagadnienie tych szczepów omówiono szerzej tu. Z kolei szczep Chardonnay uprawiany jest zwłaszcza na terenie Burgundii i Szampanii. Oczywiście te dwa regiony położone we Francji nie są jedynymi miejscami uprawy szczepu
chardonnay.
Poza Francją szczep ten spotkać można jeszcze w trzydziestu pięciu krajach. Rośnie między innymi w Australii i Kalifornii. Chardonnay to szczep rodzący białe winogrona -
http://winnicadwiegranice.pl/odmianycenione przez zwolenników win w kolorze białym. Owoce wykorzystuje się do produkcji win kupażowych oraz odmianowych. Z tego szczepu wytwarzane jest cenione chablis.
Pinot noir to kolejny szczep pozwalającyotrzymać zadowalające nawet najbardziej wybredne gusta wina. Wywodzi się ze znajdującej się we Francji Burgundii . Jest to jeden z najbardziej cenionych winnych szczepów. Uprawiany jest w bardzo wielu krajach.