Lato niestety chyli się ku końcowi, ale gorąca aura nie mija. Wieczory są już szybsze, jednak na pewno można je wykorzystać na spędzenie czasu przy grillu. Najlepszym daniem podczas grili u moich znajomych, którzy mają dom dość poza miastem są smaczne grillowane
pieczarki.
Sposób ich przyrządzenia jest banalnie łatwy. Od kapeluszy odcinamy nóżki, zapełniamy je drobno pokrojonym żółtym serem, dokładamy pokrojoną w kostkę oliwkę i nieco przyprawy warzywnej (starczy szczypta!). Kolejnym prostym do przygotowania warzywem z
grilla jest cukinia - aranżacje ogrodu.
Wystarczy skroić ją w grube plasterki. Oczywiście, dobrze będzie ją także przez noc bejcować w marynacie. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko oliwy z
oliwek i ulubionych ziół. Ja dla przykładu zawsze dodaję zioła prowansalskie, sól i pieprz. Plastry moczę w tej zalewie i daję na noc w chłodne miejsce. Jednak moim ukochanym grillowanym przysmakiem są szaszłyki. Z tym, że te już muszą być z
mięsem. Najlepiej z piersią z kurczaka – jest delikatna, nie ma niemalże tłuszczu, i jest niesamowicie zdrowa.
Jeżeli omawiana problematyka Cię wciąga, to masz możliwość zdobyć podobne dane na prezentowane zagadnienie. Po to odwiedź proponowany wpis (
http://www.dobroplast.pl/okna-dachowe/).
Kroję ją w niedużą kostkę, marynuję nocą w zaprawie z oliwy i mieszanki przypraw do kurczaka, później nabijam na patyczki wraz z pomidorem, papryką, czerwoną cebulą i ogórkiem.