Przygotowanie pasz do skarmiania jak też ich składowanie

Właściwe przygotowanie karm do ma duży wpływ na stopień ich zużytkowania, co bezpośrednio przekłada się na efektywność karmienia zwierząt.


Zdecydowana większość karm wykorzystywanych w żywieniu świń wymaga poddania ich właściwym zabiegom, w celu ułatwienie zwierzętom trawienia jak też lepszego zużycia komponentów pokarmowych zawartych w paszach.




opłaty
Admin: DLH
Podpatrzone na: DLH


Metoda przygotowania karmy przed skarmieniem sprawia, iż trawienne enzymy, jakie będą wydzielane w żołądku zwierzęcia mają lepszy dostęp do elementów pokarmowych karmy. Właściwa struktura paszy stanowi istotny element w zapobieganiu schorzeniom wrzodowym, tak u zwierzaków młodych, jak także dorosłych. Skrupulatne przygotowanie karmy ma na celu także poprawienie jej smaku, uzupełnienie w składniki odżywcze.

Ekscytuje Cię opisywana tematyka? Jeśli tak, to zapraszamy do lektury pokrewnego postu - on również jest godny zainteresowania.

Granulowanie pasz jest dość znanym zabiegiem w wytwórczości karm dla trzody. Obserwacje pokazały, iż świnie posiadające możliwości wyboru kompozycji w postaci miałkiej jak też rozdrabnianej chętniej konsumują ową ostatnią. Granulki muszą jednakże mieć należytą twardość jak też wielkość dopasowaną do kategorii wiekowej zwierzaków.


procesowi mikronizacji, poddaje się zwykle ziarna zbóż oraz nasionka roślin strączkowych. W skutku takiego naświetlania zachodzi prędki wzrost temperatury jak też ciśnienia pary w środku surowca, a następstwem jest uzyskanie lepszej strawności. Redukowana jest też ilość drobnoustrojów jak też grzybów.




Tostowaniu, jakie polega na oddziaływaniu parą wodną pod naporem, poddawane zostają zazwyczaj poekstrakcyjne śruty sojowe oraz rzepakowe. Dzięki temu procesowi ulega zniszczeniu dużo związków antyżywieniowych, poprawia się również smak karmy.
2024-02-06 11:04
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.