Zaprawianie ziaren, zwane także bejcowaniem nasion, dotyczy przede wszystkim działań stosowanych przez olbrzymie koncerny produkujące żywność na handel. Aby plon był zdrowy i urodzajny do wysiewu trzeba wykorzystać zdrowy materiał roślinny. Wielkie znaczenie ma także jakość gleby oraz ziaren, które mogą być zasiedlone przez grzyby, wirusy i bakterie, które rozpoczynają groźny atak na roślinę w pierwszej fazie – podczas kiełkowania.
W wyniku tego młode
siewki nie rozwijają się i zamierają, a zbiory mają kiepską jakość i ubogą ilość.
Nie możesz się doczekać następnych ciekawych wątków na ów temat? Przekazujemy Ci świetną wiadomość -
kliknij ogrodzenia betonowe warszawa w podany link i rozkoszuj się lekturą.
Co powoduje bejcowania nasion przed siewem? Czy nie szkodzi to uprawnianej
żywności?
Do zbiorowości najgroźniejszych grzybów chorobotwórczych, które mogą spoczywać w ziemi klasyfikuje się odmiany: Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia, Fusarium, Alternaria, Botritis, Sclerotinia. Zaprawy do nasion mają unicestwić lub znacznie ograniczyć patogeniczne mikroorganizmy, które znajdują się na zewnątrz
nasion albo w głębi nich. Chronią one
roślinę nawet przez 2-3 tygodnie w okresie kiełkowania, gdy najbardziej narażona jest na patogen zasiedlający glebę do której została wysiana.
Poza grzybami, siewkom które kiełkują, w glebie mogą zagrażać jeszcze inne niebezpieczeństwa, jak na przykład larwy, szyjce i połyśnice. Użycie
zaprawy do nasion w początkowej fazie wzrostu roślin może atakom niektórym chorobom i szkodnikom. Może ona także wykluczyć potrzebę zastosowania
oprysków chemicznych, które są dużo niebezpieczniejsze w skutkach dla
środowiska oraz zdrowotności plonów.